Ispaninio šalavijo CHIA (čija) sėklos. 500 g.

4,29

Ekologiškos ispaninio šalavijo (čija, chia; lot. Salvia hispanica) sėklos. Naudojamos mitybai praturtinti, skanu barstyti ant salotų, sausų pusryčių, sumuštinių, berti į vaisių kokteilius, prieš valgant į troškinį, sriubą ir kitur, kur norisi pridėti ilgalaikio sotumo bei traškumo. Puikus baltymų šaltinis. Tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.

Augalas auga centrinėje ir pietų Amerikoje smėlingose dirvose kalnuotose vietovėse iki 2500 metrų virš jūros lygio. Čija sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Šioms gentims čija buvo (ir tebėra) vienas pagrindinių maisto produktų. Čija vartojamos sėklų pavidalu, malamos į miltus, iš jų spaudžiamas aliejus. Itin vertinamos tradicinėse medicinos sistemose.

Subtilaus skonio čija sėklas galima dėti į bet kokį receptą nepakeičiant skonio. Čija drebučiais galima keisti riebalus įvairiuose patiekaluose. Pvz., pabandykite pakeisti pusę sviesto (aliejaus/margarino) čija drebučiais. Skonis liks tas pats arba dar geresnis.

Čija drebučiai. Puodeliui vandens 1–2 šaukštai sėklų. Išmaišyti, po kelių minučių dar pamaišyti, kad nepriliptų prie dugno. Po 10–15 min. drebučiai paruošti. Variacijos – galima naudoti bet kokį kitą skystį vietoj vandens, pvz., apelsinų, obuolių sultis. Gausim vaisinę, pienišką ar kitokią želė (primena pudingą). Galima pagardinti pyragus, ledus ir kitus desertus.

Sudrėkintos sėklos „gamina“ aplink save drebučius, tačiau jie nesukelia nemalonaus pojūčio ar skonio. Šiek tiek primena kisielių. Čija sėklas vakare užpylus kokosų (arba bet kuriuo kitu) augaliniu pienu, ryte gaunamas skanus, sotus užkandis arba desertas. Sėklas sumaišius su šilkiniu tofu, bananu ir mango vaisiumi gaunasi sotus jogurto konsistencijos desertas/užkandis.

Išankstinis užsakymas

Kategorija: